Scoil: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mayo
Cáit Nic Aodha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a chomhnaidhe i Sliabh Mor. Caillead a bean san am sin ní raibh in Achaill acht reiligh amhain.
    Ní raibh aon bóthar ar an oilean agus treasna na cnuic i teigead na daoine le gach socruigh.
    Curad bean an fir seo i n-Uactar Acla. Tar eis na socruige dfan sé i ndiaid na daoine eile ag guide.
    Ar a bealach abhaile thainigh sé treasna na cnuic. Nuair bhí sé chomh fada leis a Caiséal ag áit a nglaotar an Punta suidh sé síos ar árdán. Sáith sé a maide ciubal san talam agus sil sé go raib rud eicint cruaidh faoi.
    Tharraing sé an maide aníos agus thosuigh sé a cuartuadh le na láimh. Céard a fuair sé ann acht pota ór. Thug se leis abhaile é.
    Dfiafruigh a muinntir do céard a chonnigh amuig chomh fada é agus ceard é sin a bhí leis. Dubhairt sé. Bhí mé ag guide ar uaig mo bacan? agus chuir sí an bpota seó chughamh. Nuair a dhearc sé thart bhí an pota
    Bríghid Ní Ghallchobhair
    An Caiseal, Co. Mayo