School: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mayo
Cáit Nic Aodha

1. Bhí gaba ann fado. Gac oidhche nuair a bead a obhair deanta aige rachadh sé amach ag siúbhal dhó féin. An oidhche seo bí sé ag siubhal agus bí sé iongantach mall. Thainigh fear suas leis agus bí sé marcuigheacht ar capall bán. Ní raibh aon cruidhte ar an gcapall agus dfiafruig an gaba do. "Tuige nac bfuill cruidte ar do capall agat" bíonn mise ag cuir cruidte ar na capaill agus tar agamsa amaireac agus cuirfid mé cruidte air duit.
    Dubhairt an fear leis. Bhí annseo san am seo oidhche mbaireach agus bheidh mise ag cainnt leat. Chuaidh an gabha abhaile agus thainig faithchois air agus dubhairt sé leis fein go rachadh sé go dtí an sagart.
    Cuiadh sé go dti an sagart lá ar na baireach. Dubhairt an sagart leis a dul go dti an áit agus fáinne deanam ar an mbotar agus cros a deanam istig san bfáinne agus tobhán uisge a cuir ann chomh maith.
    Racaid mise aguis beanocaid an áit. Fanfaid tú annsin go tigaid fear an capaill.
    Chuaidh an fear agus rinne sé gach rudh ar dubhairt an sagart leis. Bheannuigh an sagart an áit. D'fhan an fear ag an aith go
    AT0810: The Snares of the Evil One
    Bríghid Ní Ghallcobhair