School: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mayo
Cáit Nic Aodha

1. Cuirtear dhá fó-chupán ar an mbord, liontar ceann acha le huisge agus ceann le cré. Dúnfaidh an duine a shuile agus chuireann sé a láimh ar ceann de na fó-chupáin. Má chuireann sé a láimh ar an gcré deirtear go gcaillfear é agus má cuireann sé a lámh ar an t-uisce deirtear gur bádadh is deire dhó.
    Chuireann cailín braon uisge in a béal agus téigeann sí go doras ecint. Ceirbí duine a mbíonn na daoine taobh istig ag cainnt sé posfaidh an duine ina bhfuil an uisge ina béil é.
    Nós eile atá aca. Fághann siad tubán uisge. Cuireann siad ubhla nó airgead síos ann. Fágánn gach duine a sheans