School: Doirín

An Doirín, Co. Mayo
Seán Mac Cárthaigh

1. Sgeal - Sean Lanún
    Bí sean lanun an fado. Sé an t-ainm a bi orta Páidin agus Brigid. Ní raib aon chlann acu a saotruig aon phinghin dobta. Bhí Paidin an tugta gon ól. Nil pingin a saotruigh sé nac n-olfad sé. Bi Brigid boct go brónac bocrac gac la is oidce a cuimnean ar Paidin a caoí ar raib sé a caitheadh a a saogal go fanach. Rinne sé smuainead mait ar deiread. An la seo bí sí le h ais na teinead ag caitead a píopa. Nuair a bí se caitte aice. Gleas sí i fein. Cuir sí urtí a h-álín trom gorm agus caipín dub sioda le crotai deirge agus imtigeann leite go dtí an teac oasta a raibh Paidin ann gan dearmuid a deanam canna a beit leite faoin na h-ailn. Nuair a cuaid sí isteac sa teac oasta chonnaic sí Paidin annsin ina shuide ar barraile ag ól le cómhlúdar. Glaod sí ar deocanna
    1. products
    Máire Nic Ghiollabháin