School: Doirín

An Doirín, Co. Mayo
Seán Mac Cárthaigh

1. Bhí fear ann fadacain agus pos sé bean nach raibh moran fain inte ag obair istigh no amuig. Lá amain cuaidh sé a sniom agus sniom se cerlein maith tainig a matair ar cuirt aice agus d'iarr sí dí an raibh moran (sionta?) aice dubhairt sí go raibh. Tusbain an meid atá déanta agat. Thug sí anús an cerlein céanna trí úair ag leigint oru féin go raibh go leor deanta aice. Dubhairt a matair í fein a ceagú le a gcuid amasas féin. Tarainn sí amach an teine agus cait sí mala na h-olna síos ar an teine. Tainig a matair agus d'iarr sí bhfuil moran deanta aice. Dubhairt sí gur caith sí sios ar an teine é. Nar dubhairt tú liom me fein a teagú le mo
    AT1386: Meat as Food for Cabbage
    AT1653: The Robbers under the Tree