Volume: CBÉ 0148

Date
Locations
The Main Manuscript Collection, Volume 0148, Page 091

The Main Manuscript Collection, Volume 0148, Page 091

1. (continued from previous page)
    go dúthratach do. Do bhuail bean an fheirmeóra breóidhte agus do cailleadh í. A gceann scaithimh ’n-a dhiaidh san do bhuail a’ feirmeóir féin breóidhthe agus do cailleadh é. Do bhí a chlann eirighthe suas ’n-a bhfearaibh agus ’n-a mná,
    chuid aca, agus a theille aca do bhí óg lag.
    Do bhí Sean bocht ar a dhithcheall agus ní muar an torradh bhí aca air agus samhal a bhídís ag imirt air agus a chaitheamh ruchar leis.
    "Seadh ’nois," arsa Seán, "caithfidh sibh ’fhágaint
    agus bailiúghadh liom uaibh."Do bhí cuid aca ’á chimead agus a theille ’ca gur chuma leo
    ciachu. Do bhí a chroidhe liath aca agus ní tabharfadh ainní aon mheabhar dóibh. Do bhailbh Seán leis go beo bocht an fear
    bocht agus do bhí sé ’chur de an bhóthar. Do chonnaic sé an tig breágh istig í bpáirc agus cranna tímpal ar a’ dtig agus do bhuail
    sé fé dháin a’ tíghe. Chuaidh sé isteach agus samha[?] a bhí cailín annsan agus í ag gearra feóla ’á chuir a’ beirbhiú: D’iarr Seán adhbhairín éigin errthi mar do bhí ocras ar a’ bhfear
    Item type
    Lore