Volume: CBÉ 0148

Date
Locations
The Main Manuscript Collection, Volume 0148, Page 022

The Main Manuscript Collection, Volume 0148, Page 022

gárneóir errthi is go raibh sí ag úmpar dhuine cloinne a’s go raibh náire errthi is go marbhóch
    a muíntir í. Seadh! Dubhairt a Cóitín Luachra léi gur bhaoghalach ná dianfadh mara mbeadh gur chionntach í féinig, "agus is fuiriste aithint," ars a’ Cóitín Luachra, "dá ngabhteá thríos na cúrsaí gur ghabhas-sa go mbiarfí ort. Beireadh i dteannta orm-sa", arsa’ Cóitín Luachra, "trí oidhche agus d’fhiadas imtheacht as a’ leabaidh, ó’n t-é go rabhas
    aige, agus do b’fhusa dhuit-se imtheacht uaidh sin ná dómh-sa imtheacht as a’ leabaidh uaidh sin ar feadh trí oidhcheannta". Seadh! nuair a bhí a chúrsa dianta aige leis a’ gCóitín Luachra d’imthigh sí bhuaidh, a’s lar na mháireach annsan d’imthig na h-uaisle go léir abhaile is bhítheas chun tuairisg a thabhairt ciaca ’cu ’phósfadh sé. Nuair a d’fhiafraig a mhuíntir de ciaca dhosna mná óga do phósfadh sé, dubhairt sé
    gurb í an Cóitín Luachra a phós sé - ’phósfadh sé, agus d’eirig a mhuíntir ar bhuile chuige a
    rádh gurb í an Coitin Luachra a phósfadh sé is clann righthe ’fhágaint ’n-a dhiaidh. Seadh!