Scoil: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Cill Chaoi, Co. an Chláir
Máire Gromail

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bogha. Nuair a bhiodh an liathróid i gcúinne agus beirt ar a thóir bhi an ceart ag an gcéad duine a shroiseadh é, é caitheamh anairde eatortha. Uaireannta b'é a dheineadh an fear san ná cloch a thógaint 'n-a láimh choimh maith leis an liathróid agus caitheadh sé anáirde i dtosach chun an dalladh-mallóg a chur ar an nduine eile. Annsan fhaid a bhíodh an duine eile a d'iarraidh an liathróid bréige (an cloch) a bhualadh do bhuaileadh an chéad fear an liathróid.
    D'imrighthí peil 'sa tslighe céadna, idir an baile uactar agus an baile íochtar.
    Bhiodh ana chomórtas idir an dá dhream. Ta scéal ann i dtaobh mná o'n mbaile uachtar a phós 'san mbaile íochtar. Bhi ceathrar mar aice agus bhi ar bheirt acu san imirt ar son an bhaile uachtair nó ní bhfaighdís aon dinnéar an lá san.
    Treas Nic Conmhara
    Séamas Ó Gríobhtha