Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tighéarna talmhan dob eadh "Crom Dubh". Protastúnach dob eadh é leis. Do bhí sé na chómhnuidhe a b'For-a Maoil. Do bhí tarbh mór aige agus bhí an tarbh sin ana chrosta ar fad. Do bhí an sagart uair ag bailiú airgid chun sáipéal nuadh do chur suas, agus chuaidh an sagart go dtí "Crom Dubh" ag lorg airgid air. Dúbhairt "Crom" leis an sagart go dtabharfadh sé an tarbh do dá dtéigheadh sé síos go dtí an pháirc agus é do thiomáint suas go dtí an tig. Do chuaid an sagart síos go dtí an pháirc agus níor dhein an tarbh aon ní leis.
    Eibhlís Ní Shúilleabháin