Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Fioghar na Croise ortha féin agus níor dhein an tarbh aon ní leo. Nuair a chonnaic Crom Dubh cad a dhein an tarbh d'iompuigh sé go dtí an Creidimh Fíor. Do bhaist an sagairt é an Domhnach deireamhach so Mí Iúil agus sin é an fáth go mbionn Domhnach Crom Dubh ann.

An Turuas
    Deirtéar "Ár nAthair" cúig uaire, "Ábhe Máire" cúig uaire agus "Glóire" cúig uaire. Annsan tosnuighidís ag doras an seipéil, agus théighidís timcheall na Roilige ag radh an Coróin Mhuire. Annsan thagaidís thair n-ais go dtí an Seipéal agus deiridís Coróin na Marbh.

An Tobair
    Tá an tobair ag teacht anuas ón Roilig agus ag dul síos anaice tige átá sa Clochán. Núair a théighidis go dtí an tobar theighidís ar a dhá glúin agus deiridís an paidir seo.
    Beannuighim-se dhuit de Bhreandán
    Úna Nic Gearailt