Scoil: Sean Bhaile Árd (uimhir rolla 14663)

An Seanbhaile Ard, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Murchadha

An seachtmhadh mac;
    Is iomdha clann a bhíos móir-sheisear mac ann gan inghean ar bith eatorra. Deirtear go mbíonn leigheas aige ar "Ring worm". Is minic a tugtar an tainm dochtúir mar leas-ainm air.
    Triuch;
    Má cuirtear leanbh faoi bolg asail sara mbeadh sé seachtmain d'aois deirtear go mbíonn leigheas aige ar an triuch.
    Trush;
    Deirtear go mbíonn leigheas ag duine nár bhfaca a athair ariamh ar an "trush".
    Oireach;
    'Sé oireach sgoiltíní beaga ar cosaí páistí sa samhradh. Tagann sé ar cosaí páistí nach coinnightear glan. Tugann sé pian mór do na páistí ach tá leigheas ag na daoine air. Cuirtear min-coirce isteach i soitheach lán d'uisge. Fágtar annsin é go mbeith sé in a
      1. cleachtas an leighis