Scoil: Fiach Naomhtha (Buach.), Eadragóil

Adrigole, Co. Cork
Muircheartach Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. In ár gcnoc-na tá trí carrigreacha agus istig eatorta tá plúais doimhin, dorchadha. Tá siad suidhthe le th-ais an seana bhóthair, bóthar Dhómhnaill Chaim agus deirtear go raibh robaláidhe na chomhnuidhe istig sa phlúais seo agus nuair a théighidís na daoine go Corcaig le'n a gcuid ime, bhíodh sé seo ar an mbóthar rómpa agus chaithidís díol go maith sar a leigfí abhaile iad.
    Bhí áit chomnuighthe eile ag an robálaid é seo acht is istig sa phlúais a chaitheadh sé na h-oidhcheannta fúara nuair a bíodh sé ag faire d'os na marcuig. Diarmuid Ua Folúdha ab ainm d'on foglúide seo agus ó'n am sin tugtar "Carrigreaca Ua Folúdha," ar na carrigreacha seo. Bhí sceach geal ag fás leis i mbéal na pluaise acht do bhaineadh é is deireann na sean daoine gur cómhartha é sin d'on robálaidhe an ait go raibh an t-airgid go leir fé thalamh aige.