School: Aill Bhéil an Tulaigh

Corkscrew Hill, Co. Clare
Máire Ní Chatháin

1. Sgéal
    Bhí fear ag obair i ngáirdín i n-aice lé Baile Úi Bheacháin agus bhí easóg ag dul isteach is amach tré poll a bhí ins an gclaidhe. Bhí canna bainne ag an bhfear agus bhí sé fágtha i n-aice an claidhe. Thosnuigh an fear ag caitheamh cloch leí. Do chaith an easóg seile isteach ins an bainne agus bhí nimh ins an seile.
    Tar éis tamaill thosnuigh an easóg agus franncach ag troid. Bhí an franncach níos fearr ná an easóg. Núair a chonnaich an fear é sin so mhairbh sé an franncach. Do chuaidh an easóg annsan agus doirt sí an bainne i dtreó is ná ólfadh
    Máire Ní Challanáin
    Poulacapple, Co. Clare