School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Timcheall cuíg deagblian ó shoin bhí triúr gaibhne sa pharoíste seo. Bhí duine aca i gClochán duine i mBranndán agus duine eile i mBaile Dubh. Domhnall Ó Choncubhair abainm don fear a bhí ag obhair i gClochán. Síos inaice tighe Sheáin Ó Loingsigh a bhíodh sé ag cur na buínn ar na rothaí. Bhíodh teine mór aige agus cuireadh sé na búinn isteach san teine cun iad do dhearghadh. Bhí sruthán d'uisge ag rith annsan, agus caitheadh sé an t-uisge ar na buínn nuair a bhídís mór thimcheall na rothaí. Bhídís ag cur crúidhthe fé capaillibh, ag deánamh ceachtaí, brácaí, slabhraí, sleáin, raínn, agus casuír. Deirtear guirbh é Domhnall Ó Concubhair an gabha abfhearr a bhí sa paróíste seo.
    Gerard Ua Concubhair
    Fatha
    An Fhaiche, Co. Kerry
    Seán D. Ua Concubhair
    85
  2. Níl act aon céardcha sa pharóiste seo. Tá sé suidhte i hClochán inaice na fairrge agus tá sí cómhngarac don sgoil. Deineann an gabha:- geataí, sléain, inill cun turnapaí do ghlanadh agus crúidthe dos na capallaibh agus dos na h asailibh. Tá
    Diarmuid Ua Graínne
    Gleann Seanchoirp, Co. Kerry