School: Clochán (roll number 14987)

An Clochán, Co. Kerry
Seán Ó Cúrnáin

1. Tá ceithre ceárdchain sa ceanntar so, ac ní oibrightear dhá ceann aca in-aoncor. Is le Seán Mac Eoín ó Clochán agus Seán Ua Muirchearthaig an dá céárdchain atá ag obair. Tá an ceárdcha i gClochán suidthe ar thaobh an bhóthair inaice na sgoile. Deineann an gabha crúidhte capall, brácaí, geataí. Deisigheann sé ceáchta briste agus alán uairlisí eile. Tá an ceárdcha deánta de sinc agus gairbheál meascaithe le cement. Bhí trí ceárdcain eile sa pharoíte seo: ceann aca i mBranndán agus dhá ceann eile i mBaile Dubh. Bhí an ceárdcha i Branndán deánta de adhmad agus ceann felt air. Cinneídí ab ainm don gabha. In America fuair sé an ceád. Sa t-sean aimsear bhí gabha sa ceanntar agus b'fhéarr len a behan ná rud mhaith go mbeadh sé marbh. Leig sé air bheith bhreoíte agus thóg sé an leabaidh, fuair sé bás mardheadh. San am sin fé'n mbód a leigfaí an corp amach. Cualaidh a drifiúr go raibh sé breóíte, tháínig sí á fheiscint agus sar a shrois sí an tig cualaidh sí go raibh sé marbh. Nuair a tháínig sí cro sí ag cáoineadh do agus dhein sí an cáóíneadh so do:-
    Maitias Ua Dúbhda
    Baile na Leacan, Co. Kerry