School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    seinnm ceoil, agus thosuigh an capall ag seitreach. Rinne an Rí iongantas de sin agus chuir sé fios ar an tinncear agus d'innis seisean an sceul dó o thús deiread. D'aontuigh (?) an bhean óg leis, agus an t-éan agus an capall.
    Bhí an Rí sasta agus nuair a thainic an bheirt driathair abhaile. D'innis an Rí sceul dóibh faoi driathair a mharbhuigh a dhriathair fein le peill agus annsin d'fhiafruigh sí díobh cen bás a bheadh riactanach le thabhairt do dhuine mar sin. Dubhairt duine aca go mba choir é crochadh agus dubhairt an duine eile go mbfearr é do dhoghadh. D'innis an Rí dóibh annsin go gcuirfeadh sé cun bais iad acht shábhail an fear óg iad acht gur dibrigheadh iad thar saile.
    Phós an flaith óg an cailin agus thainic an sionnach ag an mbainfeis agus d'athruigheadh é in a riocht féin ag an mbainfeais. Flaith a bhí ann a bhí faoi dhraoidheacht, agus driathar don cailin óg a bhí ann.

(Fuair mé an sceul seo ó Tadg O Laidihigh agus ó Peadar O Concubhair - beirt sa gcomharsanacht seo - fuair siad ó na sean daoinibh é)
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Peadar Ó Concubhair