School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

bheith aige ar an ait a raibh sé.
    Ní i bhfada bhí sé in a shuidhe annsin go dtainic fear mór uasal isteach gleasta mar Righ. Bhí bean uasal aluinn aluinn leis agus í gléasta ar nos bainrioghna. Damhluigh chuile dhuine a bhí i láthair don mbeirt agus Paidín leo. Sheas an fear agus an bhean i láthair Phaidin, craithedaar láimh leis agus cuireadar failte roimhe. Labhair an fear annsin.
    "Na bíodh aon fhaitchíos ort a Phaidiín ar seisean "ní dheanfaidh aoinne dochar nu dioghbhail ort. Is Mise Finnabharra, Ri na Sideoga agus seo í mo bhean Maedhb, Bainrioghan na Sidhe. Tá tú anocht i nar bPalas i gCnoc Meadha (idir Tuaim agus Ath Cinn) le moltóireacht a deunamh ar comórtas Piobaireachta atá le bheith againn annseo - Tá fuinn a piobaire is fearr a phiocadh amach agus tá sgot na bpiobaírí annseo as Connachta agus Cuige Mumhan. Bhí tú cinealta dom agus do mo mhnaoi nuair a d'iomcur tú an mala móna dhom anocht."
    Cualaidh Paidín ceol iongantach an oidhche sin. Rinne sé a moltoireacht agus fuair Connachta an Craobh. Thug an Rí Paidin amach annsin agus thug sé piobaí nuaidh do a raibh eocari (?) ordha ortha agus dosanna deanta as airgead. Fuair Paidín dhá sparán óir freisin agus rud ní bfearr na iad sin uilig, féith an ceoíl