Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag brath ar dul a chodladh nuair a bhuail duine ecínte taobh amuigh ar an doras agus d'iarr ar an te istigh é leigint isteach. D'fhoscail Paidin an doras agus thainic seanfear liath isteach. D'iarr sé loisdin ar Phaidín agus suipear. Tugadh dó iad agus d'innis Paidín a sceul fein do strainseár agus d'iarr sé a chomhairle air.
    "Bhearfaidh mé comhairle dhuit, a ogánaigh" ars an sean fhear, "Teigh righ ag an mbainfeis. Is fearr a bheidh tú ag teacht as na ag dul ann."
    Chuaidh an bheirt aca na gcodladh agus nuair a dhuisigh Paidín ar maidin bí an seanfhear imtighthe - gan tasc na tuairisc le fáil air - agus bí an bolta ar an doras taobh istigh agus an maide eamuinn treasna.
    Rinne Paidín iongantas de sin agus bhí sé ag fail faoi reir an bhotair gur lasg sé leis an bóthar - na piobaí uileann ar a dhruim agus maide fuinnseoíge in a laimh dheis - blúire beag aráin in a phóca agus a mhathair ag an doras ag cur uisge coisrigthe air agus ag cur beannacht in a dhiaidh.
    Nuair a shrois sé Uachtarárd