School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

acht bfeidir Lá Nodlag.
    Ní 'na suidhe a bhiodh na daoine 'na suidhe acht thar timceall ciseóg fagtha ar phota i lár na cisteanaigh.
    Bhí toir mhór ar an min bhuidhe. Bhiodh sé ag na daoinibh ar maidin, i lár an lae agus san oidhche. Duine saidhbhir a bheadh i riocht punt siucra buidhe a cheannact le ithe leis an leite. Is minic a mbeigean do na fearaibh leite a thabhairt leo i bhfad as baile.
    Bhiodh neart iasc ag na daoinibh fadó agus biodar saor go leór. Neart scadan le fáil i nGaillimh glasóga - an concar agus ballacha an langa, an ronnach agus iasc eile nach iad. Chuala mé féin sean daoine a radh go raibh neart breac le fail i Loch Lomán an uair sin (Loc an Rosa) acht gur leigead an lius isteach ó Loch Coirib agus gur mharbhuigh sé na bric ar fad. Bhiodh neart eascon le fáil ins na locha.
    Min bhuidhe agus mine coirce measgta bhí an tóir ag na daoine ar sin.