School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Bhí faisiún ag na sagartaibh tamall ó shoin nach dtiubhradh siad faoisdean do dhuine ar bith nach mbeadh an Teagasc Criostaidhe aige. Chuaidh bean ag tóghraoíocht faoisdine lá agus ní raibh an Teagasc Criostaidhe aici agus ní bhfuair sí absalóid de bhárr sin. Chuaidh sí abhaile agus d'innis sí an sgéal dá mac a bhí théis a theacht abhaile ó Cholaisde in a shagart óg. Chum seisean an t-amhran seo leanas agus dubhairt sé leí é d'fhoghluim de glan meabhair. Rinne sí sin agus an cheud lá eile go ndeaca sí ag faoisdean chuir an sagart ceisteanna uirrí as an Teagasc Criostaidhe. Dubhairt sí leis nach raibh sí i riocht é freagairt ach go raibh amhran deas aiche dó. Dubhairt sí an t-amhran seo leanas agus bhí an sagart sásta leis agus dubhairt sé leí go raibh an Teagasc Criostaidhe aici ar fad agus thug sé absoloid dí. Seo é an t-amhran mar a bhfuair mise é. Tá aimhreas orm nach bfuil sé ann ar fad.
      1. poetry
    Eamonn Ó Laidigh