School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Scéal Crábhaidh

Bhí sagart (seiplíneach) i Mágh Cuillilinn suas le céad bliadhain ó shoin anois agus bhí sé ar lóisán ag fear a b'ainm do Ó Cadhain.

(Sceal eile)
    Bhí sagart (seiplíneach) i Mágh Cuillilinn súas le ceud bladhain o shoin anois agus bhí sé ar lóistín ag fear a b'ainm do O Cadhain. Bhiodh an sagart seo tugtha don ól agus d'fanadh sé amuigh deireannach go leor san oidhche go minic. Níor mhaith le Mac Ui Chadain é seo agus is minic a thug sé comhairle don sagart óg acht ní bhiodh aon mhaith ann. An oidhche seo dubhairt sé go n-imreóchadh sé cleas air. Anois bhí leath ndoras idir doras mór an tige agus doras seomra an tsagairt. Chuir fear an tighe glas ar na seacht ndoirsibh agus ar dhoras mhór an tíghe. Chuaidh sé fein ar a leabaidh annsin, thug sé na n'eochra ar fad leis agus thuit sé na chodladh. Ar maidin nuair a dhuisigh sé bhí na doirse ar fad fhoscailte agus bhí an sagart 'na chodladh in a leabaidh in a sheomra féin. D'iarr fear an tighe pardún ar an sagart annsin agus tugadh dó é, acht dubhairt an sagart leis gan a leithead a dheunamh aríste coichde.
    (Fuair mé an sgeul seo ó Aindiriú O Concubhair, Polach. Tá sé os cionn 70 bladhain d'aois)
    Aindriú Ó Concubhair