School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Dá scór bladhain ó shoin bhiodh tuirne i ngach tigh sa bparróisde. Ní dóigh liom go bhfuil leath scór ann anois mar is fíor bheagan de ceann asna, nu flainín nu breidín a deantar anois. Cuimnighím feín nuair a biod triur figheadóirí agus amannta beirt nu triur figheadoíri siubhail leo ag obair annseo. Nil acht duine amháin ann anois agus marach go bhfuil roinnt talmhan aige agus go ndeanann sé feilmeáracht ní cothochadh an figheadóireacht é. Faghann sé an cuid is mo den obair o mhuinntir an tsléibhe.
    Nuiar atá an olann cearduighthe amach in a rollaí sniomhtar iad ar an tuírne. Sná atá ann annsin. Togtar annsin é chuig an bhfigheadóir agus cuirtear ar an gcrann deilbe é agus as sin istigh sa seól. An t-Inneach tugtar ar seo. Teigheann an figheadóir ar an seol annsin agus lionann sé go leor maidí beaga le sna le cur sa spól. Caitheann an figheadóir an spól o thaobh go taobh le sna. Teigheann an chuid thuas thios