School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Nuair a bhí mise óg chonnaic me soitheach beag id teach a bhíod i n-úsaid ag na sean daoinibh ag deunamh coinnle. Bhí sé deunta as iarainn, tuairim is troigh ar fhaid agus ceithre ordlac ar leithead - agus ceithre chos faoi. Bhí sé deunta i gcuma baid go mbeadh dha shróin uirrí.

(Sceitse 1) Amharc ar t'agaidh
    (Sceitse 2) Plan

Bhiodh na coinnlí deanta as luaicre agus bloinneach leaghtha. Bhiodh an craiceann bainte de na ribíní luachra agus do bhiodh an bloinneach leaghtha ins an soitheach seo. Cuirfeadh an duine a bheadh ag deunamh na coinnlí nu na páideoga ceann amhain ar a turn (?) sios san soitheach seo agus leanfadh se leis seo go mbeadh an beart ar fad deunta aige. Deanfadh sé athuair iad agus airíst agus airíst eile go mbead meid mhaith ins na paideóga. Mige b'ainm don rud seo.