School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

"Chomh mór agus chomh laidir le Seán Mór na Creiga"
    Do mhair Seán Mór na Creige ar an Leargan, Roscathail, Co. na Gaillimhe tuair im 's 100 bladhain ó shoin anois. Mhair sé i n-aimsir an Reachtabharaigh. Fear cumasach mór millteach do beadh é. Bhí sé an laidir. Uair amhain chuaidh sé ag carraigheacht le Rafterí, agus ar an gcead iarraidh chuir Rafterí Sean Mór ar a leathgluin. Acht leag Sean Mor R. an dara babhta, agus ó bhí an bheirt aca ag eirge taodach rinne an dream a bhí i láthair reidhteach eatorra. Cruthuigheadh (?) sé seo go raibh an Reachtabhrach an laidir mar saigheas fathaigh a bhí i Seán Mór.

(2)
    "Chomh clisde le Nimble Dick"
    Ba é Nimble Dick, nu Riocaird Máirtín dligheadoir, mac le Riobard Mairtín. Rughadh Nimble Dick i dTeach an Rosa. Ba é an mac do b-óige a bhí ag a athair, agus i ngeall ar sin ní raibh teach nu talamh le fáil aige. Throid sé le arm Rí Sheamuis anaghaidh Liaim ag Briseadh na Bóinne agus i nEacdruim Uí Ceallaigh. Ba é ceann don cead dreamh a d'amhluigh do Gincle théis Eachdroma
    Bobby Mairtín
    Rosscahill, Co. Galway