School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Tá léana breágh sa bparóiste seo agus sé an tainm atá air Léana an Bháire. Do bhiodh baire agus cluichí ann fadó - rith agus caitheamh léim - an chloc neart - dornáil agus carraigheacht.
    Do bhí faisiun ag muinntir na háite seo fadó Cluiche Iomainíochta a ghlaodhach ar bheirt ecínte ón áit - fear óg agus bean óg go hiondúil. Dá nglacfadh an bheirt seo leis an geall seo do bhiodh ortha cuire a thabhairt dá gcairdibh theacht le cheile ag an gcruinniú. Ar an Domhmnach do bhiodh an cluiche ann i gcomhnaidhe. Ní ceapadh na sean daoine go mbeadh sé ádhamhail gan seasamh leis an glaodh.
    Théis an Aifrinn thigeadh an dá dhream le ceile agus bhiodh an cluice peile ann, amannta ar an mbóthar agus amannta i bpaírc. Dá mba ar an mbothar a bheadh an cluiche an fuireann a thogfad an liathroid leo an píosa bothar a bhiodh leagtha amach aca roimh ré bhiodh an báire aca.
    San oidhche do bhiodh damhsa ann agus ceol. Do bhiodh mar dualgas ar an mbnaoi óig biadh agus deoch a thabhairt don meid a bheadh ann agus caitfeadh an fear óg neart poitín a thabhairt don dream a bheadh ag an gCruinniú. Caitheadh na fir a bheadh i lathair an piobaire d'íoch.