School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. (continued from previous page)
    Rinneadh é. Leis an gceud ruathar bhain Muinntear Laighigh cuigear amach, sé sin bhain siad ceathrar amach 7 ar fhail greim don Breathnac ar claidheamh mharbhuigh sé duine eile. Ar an gcasadh baineadh cuigear eile amach, 7 ní raibh annsin fagtha acht fear an aghaidh fir. Le casadh do láimhe baineadh an cuigear deireannach amach. Bhí an troid thart 7 dimthigh munntear Laighidh 7 an Breathnach leo ag fiadhach. Tharla sé seo i naice leis an gClaideach - idir MaghUillinn 7 Gaillimh tuairim 's dhá mhíle an taobh o dheas de MhaghUillinn.