School: Scoil Chuimín (roll number 4786)

Pollagh, Co. Galway
Gearóid R. Ó Laidhigh

1. Muinntear Laighidh (na Laidhigh)
    Ó Conndae na Midhe a thainic an céud duine do Mhuinntear Laidhigh (na Laghaidh, na Laighidh - ó an bhfocal "liagh" - doctuir is docha). Fear óg a bhí ann, agus bhí sé 'na dhoctuir. Bhí Magh Seola ag na Fláthartaí an uair sin agus bhí reim aca freisin ar Iar Connacht na ar cuid di. Casadh an fear óg seo le Taoiseach na bhFlaithbeartach, a thug an taoiseach seo an fear óg leis go Caisleán Achadh na nIubhar (Uachtarárd). D'fhan an dochtuir i gCaisleán Achadh na nIubhar, agus d'oibrigh sé mar dochtuir ar feadh tamaill. Théis acair phos sé ingean an taoisigh, agus fuair sé leí mar spré talamh an Ghleanna.
    Tar eis leith bhladhain pósta dó, thainic triur driathair a mhná ar cuairt chuige san nGleann. Leigeadar ortha féin go raibh an-mheas agus cion acu air, acht bhí an feall ina gcroidhe aca do mar cheap siad go bhfuair sé an iomarca talmhan mar spré le na mhnaoi, a ndriofuira féin. Lá a raibh sé amuigh ag fiadhach mharbhuigh siad é go fealltach. Cuirfeadh siad a ndriofuir féin, bean Mhic an Laidhigh cun báis acht deirigh léi ealodh uatha agus stad na comhnuidhe ní ndearna sí gur bhain sí amach áit chomnuidte athar