School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Lá amáin chuaidh tom tum sior ar chéib. Tosadh sé ag báisteach agus chuaidh sé isteac í mbairle gunna móir ar fascadh.Do bhí ceó mór ann agus tháinig fear ag caitheadh uracar faitchios go mbeadh aon long ar an fairrge. D'imtigh tom amach as an gunna agus chuaidh sé isteach í coca féir í n-Arán. Nuair a chuaidh fear an coca ag tabhairt féar don bó tug sé tom leis san féir agus dith an bó é faoi ceann seachtmhaine do bhí an bó ag fágail mór agus bhí fios aige go raibh rudh aisteac ar a mbó. Do diol sé le fear as Leitír Caladh í/ Do chuir sé sin leitír aige ag fiaruigh de a raibh an bó le h-aghaidh laoig agus dubhairt sé leis nach raibh. Do thug sé sin ah aonach go Cill Ciaráin an bó agus nuair a chuir sé amach as an mbád ar an chéibh í cuir sí Tom amac as a béal. Cuireadh isteach tríd an fuinneóg ar an mbarraic é. Do bhí gárda taréis pósadh agus bhí bosca mór aige agus bhí sé lán le
    AT0700: Tom Thumb
    Feichín Ó Flaithbheartaigh