School: An Tulach (roll number 13148)

An Tulaigh, Co. Galway
Teachers:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

1. (continued from previous page)
    Bhíod na daoine ag troid faoí fheamuinn agus faoi rudaí mar sin fadó. Bhíodh na daoine cor-charuigheacht freisin go bhfeicfidís cé aca ba láidre. Bhí Tomás Ó Cualáin agus Colm Ned ag cor-charuigheacht lá agus thuit Tomás agus briseadh a chos.

Nóra ní Chualain () an seanchaidhe is fearr san gceantar seo acht tá an aois ag goilleamhaint uirthi anois agus ní a cuimhneiomh maith is bhíodh. Ach ta a beirt mhac Colm () agus Tomás (63) (Maidhcín) go rí mhaith. Tá cuid mór de sheanchas na máthar acu agus chuid mór dá cuid scéalta fiannaíochta freisin. Ar bhaile na hAbhann dóibh. Fatharta an tsloinne a bhí ar Nóra sul phós sí.
    Togha seanchaidhe agus togha cainteora é "learaí ó Biath ( Labhras Ó Conghaile) go leor den seachas atá sa leabhar seo agus go mór mór gach a bhfuil curtha síos in ainm mhuintir Fhátharta is ó Learaí a foghluimigheadh é. B'fhiú don Chumann le Béaloideas feara chur chuige agus chuig teach Nóra ní Chualáin.
    Tá Nóra ní Shabnáin (74), Indreabhán , go maith nuair bhíonn sí ina sláinte. Tá seanchas aici agus sean-scéalta, agus sean- phaidreacha.
    Tá roinnt seanchaidhe maithear an gCaoran c.i scar an bherit Phádraig 'ac Con Faola. Ta seanchais chuid mhaith ag Máire Ní Fhátharta (72), Baile an tSléibhe.
    Leis an fhírinne rádh ta an áit lán de sheanchas dá mbeadh am ag duine le na bhailiú.
  2. Nóra ní Chualain (93) an seanchaidhe is fearr san gceantar seo acht tá an aois ag goilleamhaint uirthi anois agus ní a cuimhneiomh maith is bhíodh. Ach ta a beirt mhac Colm () agus Tomás (63) (Maidhcín) go rí mhaith. Tá cuid mór de sheanchas na máthar acu agus chuid mór dá cuid scéalta fiannaíochta freisin. Ar bhaile na hAbhann dóibh. Fatharta an tsloinne a bhí ar Nóra sul phós sí.
    Tá Nóra ní Ghabnáin (74), Indreabhán , go maith nuair bhíonn sí ina sláinte. Tá seanchas aici agus sean-scéalta, agus sean- phaidreacha.
    Tá roinnt seanchaidhe maithe ar an gCaoran c.i gcas an bherit Phádraig 'ac Con Fhaola. Ta seanchis chuid mhaith ag Máire Ní Fhátharta (72), Baile an tSléibhe.
    Leis an fhírinne rádh tá an áit lán de sheanchas dá mbeadh am ag duine le na bhailiú.
    Tadhg P. Ó Séaghdha