School: An Tulach (roll number 13148)

An Tulaigh, Co. Galway
Teachers:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

anonn.
    Bhí na tíorántaí chomh dona leis na blácaigh, Chaithfead gach duine cúpla lá ag cur fhataí dhóibh agus na daoine thart a chuir sgonsaí ar an talamh dhóib agus chaithfeadh siad fhéin a mbéile bheith aca.
    Bé Pádraic a' bláca a bhí na thighearna ar an dúithche ar fad. Bhí sé na chómhnaidhe i gCúige Mumhan. Bhí blácac i Mionloch taobh thoir de Loch Coirib agus bhí blácaig ins na Forabacha. Bhí na blácaig go h-an-dona. Thógfad siad na beithidhigh agus cuireadh siad isteach i ngarraidh gobhann iad.
    Thóg siad beithihig ó duine agus chuir siad isteach i ngarraidhe gobhann iad. Cuireadh fir dhá bhfaire ann. Tháinig daoine aníos as Ráth-Ún ag iarraidh a gcuid beithidhig agus cheangail siad na daoine a bhí ag faire i n-áit na beithidhigh. Bhí fuip fán n-osgail ag na blácaig ag bualadh na ndaoine. Bhíodh clann an bhlácaigh ag osgailt cómhraí agus ag goid an airgid ó na daoine thart.
    Sé an Blácach a bhí na bhreitheamh na ghárda agus na Ghiústís.
    Clann Shéamuis a' bláca bhidís ag baint a gcuid éadaighe do na daoine agus sgaoil siad bean óg abhaile lá gan aon éadach
    Mairghréad Ní Chualáin
    Nóra Ní Chualáin