School: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharra

1. Na Tighearnaí Talamh. Bhí go leor Tighearnaí talmhan tar timcheall na h-áite seo. Bhí ceann in a chomhnuidhe i Derrymacloughney air a dtugtar Close air. Bhí sé in a thighearnai ar feadh 30 bhliadain agus annsin fuair sé bás agus tá sé curtha i sean lios atá ann. Bhí ceann eile in a chomhnuidhe in aice le Tuaim air a dtughthar Barchain agus lá amháin bhí sé ag léim thar chlaidhe agus teit sé go dtí an talamh agus fuair sé bás agus tá sé curtha i gCill Millain. Bhí air na Tighearnaí cíos a fhághail in airgead nó i mbarraí. Bhí ceann eile in a chomhnuidhe i mBaile Glúinín air a dtugtar Blácha air agus bhí ceann eile in a chomhnuidhe i mBán Mór air a dtugtar Ceirvin air.
    Áine Ní Dhúbhsláine
    Monard, Co. Galway