School: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (roll number n/a)

Ros Goill, Co. Donegal
T. Mc Ginley

treas h-uair.
    Sa deireadh smaointigh na daoine gur bean riaghalta a bhí sa mhnoi seo agus fiú amhain i ndiaidh an bháis nár mhaith léi bheith i gcuideachta na bhfear. Chreid siad go raibh sí iongantach naomhtha agus thug siad na breoite chuici agus chomh luach is a theangmhaigh siad léi fuair siad biseach.
    Cuireadh ansin í leis an chuid eile de mhuinntir an oileáin agus tógadh cloch cuimhneacháin ós cionn na h-uaighe.Ach fágadh ceas beag ar an taoibh thíos den uaigh nó go mbeadh daoine ábalta cuid dá luaithridh d'fhágháil fá choinne na mbreoite.Cuireadh na corpanna eile ins an roilig fásta agus tóghadh cloch ós a gcionn agus tógadh teampall breágh darbh ainm Teampall an tseachtair. Tháinig na daoine cráibhtheacha naomhtha le guidhe agus thainig na daoine breoite ar lorg bisigh agus fuair siad sin.Bhí clann amháin ann a thug amach na luaithrí mar b'iad a sinnsir na céad daoine a ghlac an fíor-chreideamh agus a fuair báiste ó Cholm Cille ar an oileán.
    M. Nic greacháin, Gleann Ríóogh
    M. Nic Greagáin