School: Carraig Airt

Carraig Airt, Co. Donegal
Pádraig Mac Phaidín

1. (continued from previous page)
    agus tá fhios aige fosta 'nar iarr Naomh Pádraig na sean nósanna a bhíodh aca a thabhairt suas go ró-thobann. Mar sin de d'fhág sé cuid de na tobair seo aca mar áit oilithreachta acht choirrigh sé iad agus rinne turais Chríostaidhe díobhtha. Is dócha gur tobar aca seo ar tobar ar a bhfuilimíd ag trácht anois agus is dócha fosta gur riocair (?) an tobar seo a bheith (?) a thigeadh na daoine le chéile ag Carraig an Dúin le sealbhuigheacht Prionnsaí Thír Chonnail a dheanamh ag lámha Uí Frighill cómharba Naoimh Colmcille i mainisteir Cill-Mhic-nÉanain. Is ag an Charraig seo a ghnideadh na gnátha sin (?) ó aimsir Chonaill síos go dtí'n bliadhain 1608.
  2. Bhí teach phobail san áit seo in a bhfuil an roilig anois. Seo an dóigh ar thóg na manaigh an áit 'na cuirfeadh siad suas é. Chuir siad ualach trom iarrainn ar asal agus nuair a thuitfeadh an t-asal gan éirighe níos mó dubhairt siad gur annsin a
    Tuathal Mac Suibhne
    Machaire Loiscthe, Co. Donegal