School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

mise air.’
    'Bhí fearg mhór ar na sideogaí annsin agus tsiobloíd siad go bhfugeadh siad bean eile in mó áire-se a bheirfeadh trioblóid damhsa airís. Thug siad dó bean-sa leóbhta in mó aire as tá sí ag tabhairt rud beag trioblóide damh anois ná má bíonn sise beo ní thig liom tusa a pósadh’. ‘Ní thug go dearbhtha’ arsa’n fear agus é chomhair as a chiall lé achan rud dá rabh ag teacht air.
    Chuaidh sé na bhaile ar chaoi ar bith. Tráthnóna lá thar na mhárach tharraing sé ar an ghleann ag feichaint ar seacht ó chlog a theacht. Chuaidh sé féin as cúpla fear eile isteach go theach ósda. Chuaidh siad ar meisge agus bí sé indiadh an seacth ó chloh nuair a d’fhág sé an gleann. Chuaid sé godctí’n drochead ansin agus chonaic sé cuid mhór dola agus bhí dios aige go raibh a bean marbh ag na sidheógaí.
    Bhí brón mhór ar an fheat ach chuaidh sé chuig an dara bean a’s d’innis an sgeál dmthe. ‘agus rud greannmhar’ arsa seisean d’innis sí damh gur mbeanntracha Míon Formlaigh a chuirfidh chun báis í ach ar dhroichead Ghleanna Áirid a marbhughadh í’. Tá fhíor agam caide mar thárla sin arsa’n bhean bí meag comheadh ar an rud uilig. Nuair a bhí sí ag dul thar an droichid.
    Eithne Ní Ceallaigh
    Toam, Co. Donegal