School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. (continued from previous page)
    D’iarr sí ar a bheirt ag droichead an ghlean áird ag an seacht a chlog an lá in a diadh sin. fgian a bheirt leis agus í a chaitheann ar bheár nó sin an beach a mbheadh sise air.
    Bhí iongantas mór ar an fhear cinnte nuair a chuala sé seo ar chreid sé as thuig sé é. D’imthigh sé as d’nnis sé an scéal go h-iomlán don darna bean. D’iarr sise air an rud a dhéanaim a d’iarr sise air an rud a déanaim a d’iarr a bhean, féin a déanaim as go bhfaigheadh sise é arís.
    ‘caide an sgór a ndéanfainn sin’? ar sa seisean. Ní bíonn maith ar bith ins an bhean eile domhsa má shabhluighim í féin.’ ‘ó béid’ arsa an dara bean ‘má bhuaileann tusa an beach Buidhe sa taobh leis an sgian tiúrfaidh an beach agus an bhean fosta. Ansin rith thusa agus faigh greim uirthi agus gearr an eroich céasta thart ossaibh’.
    Bhí iongantas mór ar an fhéar nuair a thuig an bean gach rud. D’aithin sise seo as deir sé. ‘beidh fhios agat rud anois nach raibh fhois agat roimhe. Bhí mise ag na sideógí fosta sith dhá bhliadhain. Bí an rud céad na in dán dom ara in dán do dó bean-sa ar shábháil mo dhearbhráthair mise ar dhroichead an ghleanna áird. Chaith sé sgian ar an beach a raibh.
    Eithne Ní Ceallaigh
    Toam, Co. Donegal