School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Tighearna Talmhan.
    Bhí Liathdruim in a chomhnuidhe ag an Mhaol Ruaidh agus bhí seo go lan olc.Chuir sé muinntir Fanaid uilig as ba toighthe. Lá amháin bhí sé ag dul go Co Liathdroma agus bhí fear darbh ainm Micheal Uí Luaighe leis ag tiomaint. Nuair a thainig sé fhad le Cill Caitlín bhí beirt fear annsin ag fanacht le Liathdruim a sgaoileadh ach bhí fhios ag an fhear a bhí ag tiomaint go rabh siad dul a sgaoileadh Liathdrum agus suil ar fhag sé an baile rinne sé an capall bacach agus cha rabh an capall abalta siubhail go tapaidh agus nuair a thainig sé fhad leis an coill cha rabh sé abalta siubhail ar chor ar bith agus bhí sé ag dul chomh mall sin go rabh faill ag na fir Liathdrum a sgaoileadh. Ach bhí cota iarrain ar Liathdruim agus char mharbh siad é leis an céad ceann agus bhuail siad é leis an gunna agus mharbh siad é.
    Máire T. Ní Dheorain
    Glen, Co. Donegal