School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Na Tighearnaí Talmhan.
    Bhí Tigearnaí Talmhan darbh’ ainm Iarla Liathdroma ann. Bhí sé na chomhnuidhe i Maoil Ruaidh. Bhí cois maide aige. Bhí fear i gCraobhaigh darbh’ ainm Seamus Gallchóbhair agus chuir sé amach as an teach é agus an teaghlach leis. Ca rabh Seamus ag ghul amach ar dtus. Dhruid sé an doras nuair a thainig gardaí Liathdrom a chuige le na cur amach. Agus b’eigin do’n t-sagart a theacht agus iarraidh ar a chur dhul amach. Caith siad amac gach rud a bhí san teach. D’imthigh Seamús go an Oiléan Úr annsin. Chuir Iarla Liathdhroma botóga dubha ar an talamh agus chuir sé claidhe thart fa na cuibhrinn uilig. Nuair a fuair Iarla Liathdroma bas tháinig Seamús arais agus fuair sé a theach féin arais aríst.
    Cáit Ní Bhuidhe
    Glengillagrana High, Co. Donegal