School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Tháinig an Ghorta Mhór san bhliadhain 1845 agus mhair sé dhá bhliadhain agus rith an ama sin fuair na míπte bás leis an ocras. Dhíol cuid aca achan rud a bhí aca agus d'imthigh siad go Meiriceá.
    Na daoine a bhí na gcomhnuidhe ins na Dúnaibh bhí siad beo ar chuibhreann murleogaí comhgarach do na h-Ardaí. I ndiaidh tamaill tháinig min amach agus gheobhadh na daoine peic de. Bhíodh deich bpunnta ins an pheic agus bhíodh aca sin a dhéanamh deich lá. I ndiaidh tamaill eile thoisigh siad a dhéanamh mine i gCarraig Airt le na ghaghail. Ní rabh cannaí ar bith aca an t-am sin.
    Máire T. Ní Dheorain
    Glen, Co. Donegal