School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Sean sgeal.
    Bhí fir eile na gcomhnuidhe ins na cnuic fosta agus bhiodh siad ag deanamh teadhamh (poitin) agus i gcomhnuidhe nuair a gnideadh siad é dfhagadh siad buideal beag fa choinne na sideogaí agus i gcomhnuidhe nuair a bhiodh ná Gardaí ag teacht beiread na sideogaí comharthaí do na fir.
    Lá amhain bhí bean fhir amhain san teacht agus chuala sí trup cos ag dul thart fa’n teach mar bheadh sluagh mhor daoine ag dul thart ach ní fhaca sí duine ar bith. Nuair a thainig an fear na bhaile d’innis sí do caidé tharla agus dubhairt seisean ghur sin comhartha ó na sidheogaí agus chuaidh sé go dtí na fir eile a bhí ag deanamh an teadhamh leis agus thug siad gach rud shiubhail.
    Thainig na gardaí an oidhche sin ach ní rabh rud ar bith lé faghail aca.
    Máire T. Ní Dheorain