School: An Gleann (roll number 14277)

Glen, Co. Donegal
Séamus Ó Domhnaill

1. Bhí fear in a chomhnuidhe i Leargan i b'fhad ó shoin. Oidhche amhain chuaidh sé go dtí an gleann fa choinne rud éigeantacht. Nuair a bhí sé ag teacht abhaile bhí an oidhche dorca agus b'eigin do a dul fríd cuibhreann agus chuaidh se ar seacran.
    Nuair a connaic sé go rabh se ar seacran agus nach dtiocfadh leis an teach a fhaghail thoisigh se ag sgartaigh leis na daoine. Bhí sé tamaill maith ag sgarthaig sul ar chuala duine ar bith é.
    Sa deiread chuala beirt bhean é dar b'ainm Scuise Nich Pháidin agus eilin Nic Pháidin. Cuir siad daoine amach go bfeichfadh siad caidé bhí cearr. Chuaidh na daoine amach agus chuartuigh siad gach ait. Bhí an fear ag scartaigh leis na daoine ca rabh sé. Annsin fuair na daoine é agus thug siad go dtí an teach é.
    Nuair a chuala se gur ba é an bheirt bhean seo a fuair é dubhairt sé leo "Mó teacht n-ánal ar Scuse Níc Phaidin agus ar Eilín Níc Phaidín no beaga iad seo b'feidír go mbeinin amuigh rith na oidhche.
    Máire Nic Fhionghaile
    Glen, Co. Donegal