School: Gortnabrade (roll number 15706)

Gort na Brád, Co. Donegal
Tadhg Mac Pháidín

1. Bhí fear uair amháin, agus bhí láir aige, agus bhí searrach san láir. Oidhche amháin bhí an fear, agus a bhean, agus an gasúr beag na suidhe thart fá'n teinidh ag cómhradh fá'n t-searrach ó. Dubhairt na gasúr go mbéadh se ag marcuidheacht ar an t-searrach nuair a rugfaidh é.
    Thóg an t-athair a lámh agus bhuail se dórn ar an gasúr sa cheann, agus chuir sé a caoineadh é. D'fiafruigh an bhean do, cá tuige ar bhuail sé an gasúr bocht. "Ó an rogaire" arsa seisean, bhrisfeadh sé druim an t-searrach. Sin sgeul an t-searrach. Ag troid agus ag diopspireacht fá rud nár thárluigh go fóill, no bfhéidir a choidhche.