School: Gortnabrade (roll number 15706)

Gort na Brád, Co. Donegal
Tadhg Mac Pháidín

1. Ní rabh ná tighthe a bhí ins an áit seo fad o shoin ro mhór no ro árd. Rinneadh an cistineach cheud uair mar rabh cuidiú mait aige ag an fhear a bhí ag cur suas. Cuireadh doras ar gach taobh agus fosgladh ceann acu de réir mar bí an ghaoth ag séideadh agus druideadh an ceann eile. An doras druidthe na an doras na gaoithe a bhí ar an doras sin.
    Bhí na fuinnéogaí iongantach beag agus ní thiochfadh iad a fhosgladh. Nuair a deirigh an teaglach mór chuir sé seomra leis an chistineach acht rinneadh an fhuinneóg níos mó ins an t-seomra agus thiocfadh í a fosgladh.
    Cuireadh ceann ortha le
        1. buildings