School: Ceann an Largaigh (roll number 14887)

Cionn na Leargaí, Co. Donegal
Eithne Ní Ghiolla Séanaigh

1. Ní raibh na prátaí níos mó na faochóga an bhliadhain sin "bliadhain na sgidín" an t-ainm a bheireadh siad ar bhliadhain an Fhorta. Bhíodh muthghair an domhain ar na páistí nuair a gheibheadh siad prátaí, bhí siad comh gann sin.
    Tá cuibhreann thíos i gCeann an Largaigh, atá cois na fairrge áit a bhfuil Robárd Mac Giolla Coinning in a chomhnuidhe anois. I mbliadhain an Ghorta chuaidh fear isteach sa chuibhreann sin. Thoisigh sé ag baint agus ag cuartughadh fá choinne prátaí, a d'fhág lucht bainte an fhoghmhair san talamh an bhliadhain roimh ré. Deirtear go bhfaca muintear an toighe ar leobhtha an cuibhreann an fear ag
    Máire Ní Dhochartaigh
    Na Dúnaibh, Co. Donegal