School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. (continued from previous page)
    shil Séan gur chuir an cloc an cóta faoi na tóin go dtiocfadh an dara [cíth]?, agus thoisigh sé a bhaint sa dtaoibh díthe.
    Fa dheireadh nuair a bhí sé ag baint tamall fuair sé póta óir. D’imthigh sé leis ag tarraingt ar an bhaile, agus nuair a connaic an mháthair goidé mar d’éirigh leis bhí. Lúthghair uirthí, agus thug sí béile máith bídh dó. Chuir sí an t-ór i bhfolach ar eagla go bhfuigheadh an sagart é.
    Cúpla lá na dhiaidh sin tháinig an sagart tart, agus chuaidh sé isteach. Thuit sé na chodladh ar an stól. Annsin tháinig Séan isteach, agus dubhairt an mháthair. “Bí geall na mbriseadh sífín coirce ar éadan an t-sagart a Shéain. Thóg Séan an tuagh, agus ghearr sé éadan an t-sagart na dha leath agus mharbhuigh sé é. Cúpla lá na
    AT1600: The Fool as Murderer
    Eamonn Ó Buadhaigh