School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Ní é an sheort amhain péíle atá acu anois agus a bhíodh aca céad bliadhain o' shoin. I bhfad o shoin ní imreochadh an leath oiread de na daoine péíle, anois ní imreochadh siad aon dath acht é. Ba ghnáthach le cuigear no seisear de shean daoine a ghabháil go dtí páirc mhór nach mbéadh dadaidh ag fás inntí. Gníodh siad fhéín bataí fa-choinne na gnaithe. Gheibheadh siad fhéin ball ins na siopaí agus bhí siad cosamhail le ball ar bith eile. Rachadh tríúr aca ar thaoibh amháin agus triúr ar an taobh eile agus annsin toiseoghadh sin a thionntughadh a gcúl le chéíle. Buaileadh an duine a ba shíne díobh an ball agus annsin an dara duine agus an treas duine aca agus ce bé duine is fuide a cuirfeadh an ball ba e sin an chead duine a bheadh na cheannruidhe ar an obair agus ní bhéadh áir obair ar bith a dheanamh ar uair sin ní bheadh aige le deanamh acht innse do
    Máighread Ní Dhúbhthaigh
    An tArd Bán, Co. Donegal