School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. (continued from previous page)
    agus d’íosfadh siad béile maith agus annsin ní bhéadh níos mó a dhith ortha go dtí am dinneárci. Annsin ag am dinneara d’itheadh na daoine cuid mhár preataí. Ní ólfadh na daoine curead bainne ins an t-sean am a’s ólainn siad anois. Ins an t-sean am bhí cuid mhór gabhar ag na daoine agus d’ólfadh na daoine cuid mhór dé’n bhainne go speisialta na paistí beaga. Bhíodh an tábla i lár an toighe ag na daoine i bhfad ó shoin.
    Ní chrochadh na daoine an tábla suas leis an bhalla nuair bhíodh béile bidh ar shiubhail aca. I bhfad o shoin ní rabh arán geal, nó subh milís ag na daoine acht muna rabh féin bhí siad i bhfad níos fearr gan iad agus níos falláine fosta. Bhí arán ag na daoine i bhfad ó shoin agus ba é an t-ainm a bhí air na “boxtie”. Bhí sé déanta de phreataí agus de uisge. Dheanadh na daoine é go minic agus bhí dúil mhár ag na daoine ann. Ní íosfadh na daoine fecul ar bith fadó shoin agus bhí siad
    Nóra Ní Ghallchobhair
    Na Dúnaibh, Co. Donegal