School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Sean Foirgaidhthe.
    Bhí cupla sean chaisleán sa’n áit seo i bhfad ó shóin, agus ba ghnathach leobhtha usáid a dhéanamh dobhtha. Bí ceann ar chnoc Chaisil agus ba ghnathach le saighduirí a bhéith na chomhnuidhe ann. Na Normanaigh thóg an caisleán sin, agus bhí cuid de na Normanaigh na gcomhnuidhe ann. Bhí cuid mhór gunnaí aca le iad fhéin a cosaint ar na Gaedhil. Ba ghnathach leo bhéith ag sgaoileadh leis na Gaedhil o’n chnoc, acht ní chuireadh siad a dhath eagla ar na Gaedhil.
    Ba ghnathach leis Gaedhil iad a ionnsughadh ins an oidhche nuair a gheobhadh siad an oidhche nuair a gheobhadh siad faill. Ní rabh ag na Gaedhil acht claidhmhthea agus sleaghtha acht muna rabh fhéin, bhí siad ro laidir ag na Normanaigh. Nuair a thiocfadh na Ghaedhil
    Éamonn Mac Laithbheartaigh
    Na Dúnaibh, Co. Donegal