School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Leipreachain agus Maighdeain Mara.
    Fear beag nach bhfuil ach comh mór le dorn fir iseadh an Leipreachan. Bíonn cota glas air, agus bearad fada dearg. Bíonn bróga fada dubha air agus bíonn an bárr aca tionntuighthe suas. Bíonn sé ‘na shuidhe in áiteacha uaigneacha, ins an áit a shileann sé nach bhfeiceann duine ar bith é.
    Bíonn sé ag coiriughadh bróg do’n chuid eile do na sídeogaí agus bíonn tairnghí agus casur aige, agus cuid mhór bróg thart fá dtaoibh de. Bionn cruiscín uisge ag a taoibh agus nuair a bhíonn tart air, ólann sé deoch as.
    Níl moran Leipreachan le feiceail ag na daoine ins an am i lathair ach i bhfad ó shoin tchíodh na daoine cuid mhór aca. I bhfad ó shoin bhí cailin ‘na comhnuidhe ins an
    Róise Nic Pháidín
    Dumhaigh, Co. Donegal