School: Doire Chasáin (roll number 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

fraich isteach an fearthann agus [choirreocha]? siad muinntir an toighe deas té i gcomhnuidhe.
    Ins an am sin bhíodh leabaidh ins an chistíneach ag na daoine agus “leabaidh na clúdaigh” a tugtaoi ar an leabaidh sin. Bhíodh an leabaidh sin toghta ins an choirnéil agus tá leabaidh mar sin i gcuid de na toighthe go fóill. I gcuid mhór de na toighthe i bfhad ó shóin bhí an téinidh ar an urlár i lár na cístineadh.
    Bhíodh dhá dhoras ar an chuid is mó de na tioghthe, mar bhíodh ceann acu ar an chúl agus an cheann eile ar aghaidh. Bhíodh dhá fhuinneoig ar na toighthe a bhí acu i bfhad ó shóin. Bhíodh panaigh beaga ar fad ins na fuinneogaí sin, ní thiocfadh leac iad a fhosgladh am sa bith.
    Ins an
        1. buildings