Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Donegal
Tomás Mac Fhionghaile

1. Díol agus Ceannacht.
    Ní rabh acht síopa amháin in gach paróiste cúpla céad bliadhain ó shóin agus bhí droch dhoigh ar na daoine bochta. Nuair a bhéadh rud ar bith a dhith ar na daoine, thiocfadh fear thart le capall agus na rudaí chuig na daoine. Ní bhéadh gach rúd le fághail ins na síopaí sin.
    Nuair a rachadh na daoine go dtí an Teach o’ Phobhail bhéadh an fear annsin leis an chapall, é ag díol earraidhe. Ní rabh moran airgid ag na daoine an t-am sin nuair nach mbéadh airgead aca fa-choinne na h-éarraidhe a cheannacht. Bheireadh siad earraidhe ar earraidhe eile.
    Ní thiocfadh an fear thart leis an chapall ar an Domhnach, mar gur shíl sé go rabh sé mío-adhmharach
        1. trade
    Anna Nic Giolla Bhrighde